Rzepa


Rzepa (łac. Brassica rapa subsp. Rapa) to roślina należąca do szerokiej rodziny kapustowatych. Wywodzi się ze Środkowego Wschodu, gdzie z jej nasion tłoczono olej, ale do Europy dotarła już w starożytności.
Szczególnie powszechna stała się na Północy – tutaj m.in. skrzyżowano ją z kapustą, z czego powstała brukiew. Podobnie jak ona do czasu rozpowszechnienia upraw ziemniaka była jedną z głównych roślin skrobiowych. Także obie w Wielkiej Brytanii po wydrążeniu były wykorzystywane jako latarnia na Helloween.
Dziś po serii krzyżówek i selekcji uprawia się kilka różnych kultywarów rzepy. Większe i mniej regularne odmiany wykorzystywane są jako roślina paszowa, a mniejsze, okrągłe o bardziej intensywnym smaku upowszechniły się w sklepach spożywczych. Na wschodzie: od Libanu, aż po Japonię rzepę także się marynuje. We włoskim Veneto za to kroi się ją plastry i suszy – tak powstaje Culàti di Valdagno.

Przepisy z rzepą


Wyspy Brytyjskie

Boiled Beef and Carrots with Dumplings (Mostek wołowy z marchewką i kluskami)
Clapshot (Pure z rzepy i ziemniaków)
Cornish Pasty / Tiddy Oggin (Kornwaliski pieróg)

Francja

Pot au Feu (Wywar z mięsem)

Bałkany

Bujta Repa (Potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą)

Tunezja

Berkoukech / Berkoukes (Zupa warzywna z kaszą)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych