Cefal


Cefal (łac. Mugil cephalus) to stadnie żyjąca ryba zamieszkująca wody przybrzeżne na całym świecie (dziś coraz częściej na farmach). Popularna jest zarówno w Ameryce, na Dalekim Wschodzie jak i w Europie. Jest dość spora – dorasta do 60 cm i 4 kg wagi. Najczęściej można spotkać w ujściach rzek, raczej w cieplejszych strefach – w Europie, na południe od Loary. Można go spotkać także w kuchni Tunezji – popularny przepis do pieczony Mosli Bouri.

Przepisy na Cefala i inne ryby przygotowane w całości


Francja

Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
Loup de Mer an Croute de Sel (Okoń morski w cieście solnym)
Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
Truite Pochee au Beurre Blanc (Pstrąg w sosie maślanym)

Włochy

Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)

Turcja

Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)

Liban i Lewant

Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)

Tunezja

Mosli Bouri (Pieczona ryba)

Tajlandia

Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)

Indonezja

Ikan Bakar (Grillowana ryba)
Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych