Chakchouka / Shakshouka (Warzywa duszone)


Chociaż Żydzi przekonują że nazwa Shakshouka pochodzi od hebrajskiego słowa leshakshek co znaczy mieszać, Arabowie są pewni że to danie o berberyjskich korzeniach. Chakchouka to bowiem używane przez Berberów określenie warzywnego ragout. Za ich wersją przemawia fakt, że źródeł potrawy należy doszukiwać się w Tunezji, która mimo niewielkiego rozmiaru jest czwartą co do wielkości afrykańską ojczyzną tych koczowniczych plemion. W czasie arabskiego Kalifatu, a później osmańskiej Ordy potrawa po prostu upowszechnił się w całej południowo-wschodniej części basenu morza Śródziemnego. Na dworze w Istambule tradycja kulinarna nawet się utrwaliła w postaci Şakşuki, która zajęła stałe miejsce w tureckim menu.
Również w przypadku Chakchouki podstawą są pomidory, papryka oraz cebula. Reszta to przyprawy i dodatki dobierane wedle upodobania gotującego – może to być bób, soczewica, ziemniaki albo np. kiełbaski merguez.
Niektórzy pod koniec gotowania sadzą na warzywach także jajka – jest to już właściwie dość powszechny zwyczaj.

Składniki:

– 1 – 3 papryki (w zależności od wielkości), najlepiej mieszane i nieco ostre, pokorjone
– pół kg posiekanych pomidorów
– 2 cebule, drobno pokrojone
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– łyżeczka mielonego kminu
– pół łyżeczki mielonej kolendry
– łyżka Harissy, ew. innej ostrej pasty paprykowej (opcjonalnie)
– 2 łyżki oliwy
– garść siekanej pietruszki
– 4 jajka (opcjonalnie)
– garść pokruszonego słonego sera typu feta (opcjonalnie)

Przygotowanie:

    • Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę.
    • Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem i dusić kilka minut.
    • Dodać paprykę, czosnek i resztę przypraw – to także moment użycie innych dodatków, takich jak kiełbaski, bób lub ziemniaki.
    • Dusić wszytko około kwadrans, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
    • Kilka minut przed końcem duszenia na warzywach można posadzić jajka (o ile się ich używa). Całość przykryć i dusić, aż się zetnę.
    • Chakchoukę serwować oprószoną pietruszką i ew. słonym serem. Można ją też jeszcze skropić oliwą.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.