Char Hor Fun / Wat Tan Hor (Makaron ryżowy w sosie)


Ten sposób podawania makaronu przywędrował do Malezji z Chin, poprzez Tajlandię, gdzie także osiadł i nazywa się Kuai Tiao Rat Na. Hor Fun to po prostu malajska nazwa ryżowego makaronu w kształcie wstążek. Nieco podobny przepisem. Pewną wariacją tego dania jest Wat Tan Hor. W tym przypadku do sosu dodaje się jednak surowego jajka – Wat Tan w kantońskim oznacza delikatne jajko.
Podobnie przygotowywanym daniem jest natomiast Mee Krob, gdzie używa się jednak cienkiego makaronu varmicelli. Poza tym charakterystyczne pozostaje smażenie go oddzielnie i zalewania sosem.

Składniki:

– opakowanie (ok. 300 gr) makaronu ryżowego wstążki
– pierś kurczaka pokrojona w paski
– 2 kalmary pokrojone w paski
– 200 gr krewetek
– pół litra bulionu z kurczaka
– 3 ząbki czosnku posiekane
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 dymki, drobno posiekane
– garść roślin liściastych (szpinak, kapusta pekińska, bok choy etc.), posiekanych
– 3 łyżki oleju
– jajko rozbite i roztrzepane (o ile przygotowuje się Wat Tan Hor)

Przygotowanie:

    • Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu: makaron przez kilka mi nut moczyć w gorącej wodzie. Później odsączyć i osuszyć.
    • Makaron wymieszać z łyżką oleju, łyżką sosu sojowego i jednym ząbkiem czosnku.
    • Wok rozgrzać na mocnym ogniu i przesmażyć w nim makaron, aż zacznie się rumienić. Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
    • Wok wyczyścić. Wlać resztę oleju i przez kilkadziesiąt sekund smażyć na nim czosnek.
    • Do woka dodać kurczaka i obsmażyć go. Dodać kalmary oraz krewetki (jeśli są surowe). Smażyć ok. minuty.
    • Całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać sos sojowy, szpinak i krewetki (o ile są wcześniej ugotowane). Gotować minutę.
    • Jeśli przygotowuje się Wat Tan Hor, sos zaciągnąć jeszcze jajkiem.
    • W miskach ułożyć podsmażony makaron, polać go sosem i oprószyć dymką.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.