Chermoula (Pasta ziołowa)


Chermoula (czyt. szermula) to używana w krajach Maghrebu pasta towarzysząca zwykle potrawom z ryb oraz owoców morza. Jej składniki są bardzo zróżnicowane bazą są jednak zioła takie jak liście kolendry, czosnek sok cytrynowy, oliwa, kmin oraz sól.
W Maroko poza podstawowym kanonem składników istotnymi dodatkami jest m.in. pietruszka oraz chili. Podaje się ją do ryb w każdej postaci, nawet duszonych w Tajine, a czasami także do kurczaka. W Algierii dominujący jest kmin, rzadziej kminek, a serwuje się ją także do sałatek. W Tunezji znana jest m.in. chremoula z miasta Safakis, do którego używa się rodzynek oraz cebuli.

Składniki:

– pęczek kolendry
– pęczek pietruszki
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki mielonego kminu
– łyżeczka mielonej papryki
– pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
– pół łyżeczki soli
– 4 łyżki soku z cytryny
– 100 ml oliwy

Przygotowanie:

Do malaksera włożyć wszystkie składniki poza oliwą i zmiksować na grudkowatą pastę. Całość połączyć i wymieszać z oliwą (jeśli doda się ją wcześniej do malaksera zemulugje z innymi płynami i sos będzie miał nieco inną, bardziej „puszystą” konsystencję).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.