Chile Morita (Mięso w sosie paprykowym)

Morita to jedna z odmian meksykańskiej chili. Bardziej znana jest jako Chipotle, a Morita to nazwa jej odmiany używana w rejonie Chihuahua – wiąże się to z purpurową barwą, przypominającą morwę. Zwykle używa się jej suszonej, przez co i tak trudno podziwiać kolor. Chili jest też bazą intensywnego w smaku, czerwonego sosu zwanego po prostu Chile Morita. Serwuje się go z mięsem – w przepisie powyżej jest to wołowina. W tej postaci można też spotkać się z nazwą Carne en Salsa de Morita.

Składniki:

– pół kg wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę
– 6 chili Morita (ew. Chipotle) wypestkowanych
– puszka pomidorów bez skórki
cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 200 gr ziemniaków, pokrojonych w kostkę
– łodyga świeżej epazote lub dwie łyżeczki suszonego
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Chili zalać gorącą wodą, a po paru minutach razem z tą wodą, pomidorami, czosnkiem i cebulą zmiksować w blenderze
    • W rondlu rozgrzać olej, dodać pastę z pomidorów, zagotować, doprawić solą i dodać mięso. Dusić do miękkości mięsa (około pół godziny)
    • Dodać ziemniaki i gotować 15 minut
    • Dodać epazote i gotować jeszcze 5 minut

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych