Chile Relleno (Nadziewana papryka)


Chile Relleno to po prostu nadziewana papryka (tak należy też tłumaczyć jej nazwę) obrana ze skóry i smażona w głębokim tłuszczu – chociaż także jest pieczona, często zawinięta w ciasto albo w nim zanurzona. Przepis pochodzi z Puebli (drugiego co do wielkości miasta Meksyku) i zakład używanie wywodzącej się stąd słodkiej papryki poblano. Dziś nie jest to już wymóg kanoniczny. Równie chętnie sięga się po ostrzejsze papryki, takie jak chociażby Jalapeno (to szczególnie popularne w restauracjach meksykańskich w Europie i USA). Dowolne może być też nadzienie. Zwykle mielone mięso, w dni postne jest to kukurydza lub tuńczyk. Tradycyjnie nadziewaną paprykę „zatykało” się jajkiem. Obecnie raczej stosuje się ser, który w ciągu ostatnich dekad zyskał na popularności i praktycznie całkowicie zdominował te danie – dziś najczęściej spotyka się Chile Relleno właśnie w wersji z samym serem, a z dodatkiem mięsa oznaczana jest przydomkiem de Carne.
Niekiedy danie to przygotowuje się także na bazie suszonych chili poblano, znanych jako ancho (przepis na filmie, na samym dole).

Składniki:

– 4 chili poblano lub innej nie zbyt dużej, ale mięsistej papryki (tak aby dało się zdjąć skórkę)
– 250 gr wołowiny mielonej
– 1 cebula, posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 pomidory, posiekane
– 3 jajka
– 100 gr tartego sera
– 100 gr mąki
– olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

    • Paprykę obrać ze skóry: opalać ją nad palnikiem gazowym, aż skórka się przypali, pomarszczy i będzie łatwo dochodzić (ewenetualnie zapiec w piekarniku).
    • Na łyżce oleju podsmażyć mięso. Gdy się zrumieni dodać cebulę, czosnek i pomidor. Całość doprawić solą oraz pieprzem i smażyć jeszcze około kwadransa.
    • Wyciąć górę papryki w miejscu gdzie wyrasta łodyga i znajduje się gniazdo nasienne.
    • Usunąć nasiona ze środka papryki, włożyć tam najpierw mięso, a następnie ser. Otwór można zapiąć wykałaczkami.
    • Białka z jajek ubić na sztywno. Dodać żółtka.
    • Papryki obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w jajku.
    • Smażyć w głębokim tłuszczu, aż oblekające je ciasto zrumieni się.
    • Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    • Chile Relleno podawać z salsą, najlepiej na bazie pomidorów.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)



(Poniższej przepis na Chile Relleno z wykorzystaniem suszonych chili ancho. Istotnym składnikiem tej resptury jest także guawa, używana do faszerowania i sosu. Poza tym w przypadku papryk się nie smaży, ale piecze zawinięte w ciasto.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.