Chili Pan Mee (Makaron Pan Mee z mielony mięsem)

W dosłownym chińskim tłumaczeniu Pan Mee znaczy po prostu spłaszczony makaron (nie należy mylić z Ba Mee). Podobnie jak samo Mee wywodzi się z chińskiej prowincji Hokkien (gdzie oryginalnie jest nazywany Ban Mian), a popularność zyskał w Malezji. W jego przypadku do ciasta nie zawsze dodaje się jajka, i jest formowany w krótkie 5 cm, ale za to nieco szersze wstążki (niekiedy łamane ręcznie). Pan Mee najczęściej stosowany jest jako dodatek do zup oraz gęstych sosów. Zwykle można go spotkać w ulicznych barach, serwowanego jako danie śniadaniowe.
Bardzo popularny w Malezji jest Chili Pan Mee, makaron podawany z mielonym smażonym mięsem – zazwyczaj wieprzowiną – i rzecz jasna doprawianym na ostro. Używa się do tego zarówno suszoną chili jak i paprykową pastę typu Sambal.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych