Chimay (ser)

To pięć gatunków serów przygotowywanych przez trapistów z belgijskiego klasztoru Notre-Damme-de-Scourmont, na południe od Chimay. Robią je już od 1876 roku. Jest tu nie tylko ser z surowego mleka, ale jak przystało na zakon słynący z produkcji piwa, także delikatny ser piwny. Nie mniej znane jest zresztą tutejsze piwo.
Trapiści z klasztoru Scourmont oferują:
Chimay Grand Classic – to półtwardy ser dojrzewający cztery tygodnie. Ma naturalną skórę i bardzo kremowy smak.
Chimay Grand Cru – to jeden z njastarszych tutejszych serów. Dojrzewa sześć tygodni i dojrzały a jednocześnie łagodny smak.
Old Chimay – ten półtwardy ser dojrzewa co najmniej pół roku. Ma zdeycdowany, owocowy smak.
Chimay with beer – to specjalność mnichów z Scourmont Ser ten bowiem w czasie dojrzewania jest kąpany w piwie co daje mu niepowtarzalny smak.
Poteaupré – to tradycyjny ser wytwarzany w okolicach Chimay. Dojrzewa około pięć tygodni

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.