Chorba Bil Hout / Broudou Bil Hout (Zupa rybna)


Chorba to arabska określenie zupy, które utrwaliło się także w kuchni tureckiej (tutaj znana jest jako çorba). Chorba Bil Hout to zupa rybna wywodząca się z Afryki Północnej, przygotowywana m.in. w Tunezji. Jej alternatywna, popularna w Europie nazwa Broudou Bil Hout nawiązuje do włoskich zup Brodetto.
W Tunezji tradycyjnie do jej przygotowania używało się mało mięsistych ryb takich jak skorpena oraz łbów dużych ryb. W ubogiej kuchni miały one głównie nadać smaku potrawie. Treść odżywcza do dziś tkwi w dodatkach takich jak makaron używany w poniższym przepisie.

Składniki:

– pół kg dowolnych ryb morskich, pokrojonych na kawałki
– 250 gr drobnego makaronu, może być np. włoski orzo
– puszka pomidorów
cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– łodyga selera naciowego, drobno posiekanego
marchew pokrojona na plasterki
– duża garść siekanej pietruszki
– połówka cytryny
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę oraz czosnek.
  • Dodać marchew i seler. Smażyć jeszcze kilka minut.
  • Dodać pomidory i połowę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dolać półtora litra wody i gotować około kwadransa.
  • Dodać rybę oraz makaron. Gotować ok. dziesięciu minut (jeśli będzie za mało wody, uzupełnić wrzątkiem).
  • Rybę serwować oprószoną resztą pietruszki i skropioną sokiem z cytryny.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych