Chutney / Chatṭnī

Chutney czy też Chatṭnī wywodzące się z hindi to ogromnie popularna przystawka do dań serwowana w kuchni całych Indii. To rodzaj gęstego sosu podawanego tak jak np. konfitura z żurawiny towarzyszy mięsom w krajach Europy Środkowej i Północnej. Chatṭnī oryginalnie tłumaczy się jako lizać i oznacza coś smacznego, rodzaj łakocia.
Skład Chutney jest mało sprecyzowany. Do jego przygotowania używa się zazwyczaj warzyw (tak świeżych jak i marynowanych), owoców oraz sporej ilości przypraw. Stąd ogromna mnogość przepisów na Chutney. Składniki są miażdżone dla uzyskania dość jednorodnej konsystencji. Istotną cechą Chutneya jest wydłużona trwałość – to rodzaj marynaty sporządzanej w Indinach już w starożytności.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.