Ciecierzyca


Ciecierzyca (łac. Cicer arietinum) to najbardziej śródziemnomorska z roślin strączkowych – w Polsce nazywana jest też Włoskim Grochem. Pierwsze jej ślady archeolodzy odnaleźli na terenie Jerycha w Judei, a także na terenie Turcji, w Tesalii, a nawet na terenie południowej Francji. Wszystko datowane na kilka tysięcy lat przed naszą erą. Od tego czasu ciecierzyca stała się nieodłącznym elementem kuchni tego regionu, szczególnie wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Stąd też wyemigrowała dalej na wschód: do Pakistanu oraz Indii, gdzie dziś znajduje się dwie trzecie upraw ciecierzycy.
W ciągu ostatnich lat Cieciorka (bo tak się ją też nazywa) zyskała na popularności również w Europie kontynentalnej. Wszystko za sprawą popularnych dań kuchni orientalnej – takich jak bliskowschodnia pasta z mielonej ciecierzycy Hummus i kotleciki Falafel – czy też dań kuchni indyjskich takich jak Chana Masala.
Istnieje kilka odmian ciecierzycy. W Europie bardziej powszechna jest większa, biała, którą Hindusi nazywają Kabuli – przez Pakistan trafiła bowiem do Indii. Tutaj znana jest także cieciorka zielona, o mniejszych ziarnach, nazywana Chana oraz drobne brązowe ziarna zwaną ciecierzycą wiejską czyli Desi.
We Włoszech najbardziej wyjątkowo ceniona jest Cece di Merella uprawiana w okolicach piemonckiego miasteczka Marella. Tutejsi mieszkańcy używają ją do robienia zup kremów minestrone, ale przede wszystkim Farinata czyli rodzaju kleiku.

(Poniżej przepis na duszoną ciecierzycę w stylu marokańskim)



Przepisy z ciecierzycą


Tunezja

Bil Maslen Couscous (Kuskus z combrem jagnięcym)
Borghol bil Allouche (Burgul z jagnięciną)
Couscous bil Djaj (Kuskus z kurczakiem)
Couscous bil Hout (Kuskus z rybą)
Dchich / Tchich (Zupa z ośmiornicami)
Hlalem (Zupa z karczochami)
Lablabi (Zupa z ciecierzycy)
Marka Hloua (Ragout jagnięce z suszonymi owocami)
Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)
Titlou (Makaron z jagnięciną)

Liban i Bliski Wschód

Falafel (Kotleciki z cieciorki i/lub bobu)
Fattet Hummus (Ciecierzyca z pitą)
Hummus (Puree z ciecierzycy)
Moghrabieh (Kasza z mięsem i cieciorką)

Turcja

Yayla Corbasi / Lebeniye Corbasi (Zupa jogurtowa)
Yüksük Çorbası (Zupa z pierożkami)

Włochy

Imbrecciata (Potrawka z roślin strączkowych i zbóż)
Mesciua (Zupa z roślin strączkowych)
Muersi (Brokuły zasmażane z chlebem)
Panissa (Purre z ciecierzycy)
Pasta e Ceci (Makaron z ciecierzycą)

Filipiny

Menudo (Gulasz z wątróbką wieprzową)

Meksyk

Caldo Tlalpeño (Zupa warzywna z kurczakiem)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.