Calzone / Pizza Fritta

Wbrew pozorom Calzone to wcale nie wersja złożonej na pół Pizzy. Przede wszystkim danie to nie pochodzi z Kamapnii, ale Apulii i należy do żywności tzw. kuchni biednych. Tradycyjnie ubodzy mieszkańcy wsi rozwałkowany placek drożdżowy (taki sam jak na Pizzę) nadziewali znajdującymi się resztkami jedzenia (najczęściej były to oliwki, kapary, anchovis). Podobnie jak w przypadku pizzy na placku układali też kawałki pomidora, cebuli oraz sera, po czym składali całość na pół i piekli albo smażyli. Dlatego też kiedy Calzone trafiło do Neapolu, tutejsi mieszkańcy przechcili je na Pizza Fritta.
Ma ono zresztą także inną nazwy Cazzotto lub Panzarotto czyli po włosku grubasek. Panzerotti to też nazwa mniejszej wersji Calzone.
Zobacz: Panuozzo

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.