Coccinia Grandis / Ivy Gourd


To roślina z rodzaju dyniowatych szczególnie popularna w Azji Środkowej i Południowowschodniej – nie ma polskiej nazwy więc używa się jej nazwy systematycznej łac. Coccinia Grandis (ew. Coccinia Indica lub Coccinia Cordifolia). Jadane są przede wszystkim dyniowate owoce w smaku podobne nieco do Balsamki – tak jest spożywana w Indiach jako składnik curry. W Azji Południowo-wschodniej jadane są również jej liście, także jako dodatek do tajskich curry – m.in. Kaeng Khae Gai oraz Kaeng Liang.
W Indiach obowiązuje niezliczona ilość nazw określających tę roślinę, m.in.: Tindora, Parwal, Kundru, Tondli, Toroda, Ghiloda, Kowai czy Dondakaya
W Tajlandii jest to Tam Leung, Phak khaep, Khae do, Phak Tamnin (liście nazywane są: Bai tam leung)
W Wietnamie to Hao bat, Bai bac, Binh bat, Manh bat, Rau bat
W Chinach Hong Gua
W Kambodży Sleuk bah
Coccinia grandis ma też wiele nazw angielskich najbardziej znana to Ivy Gourd, poza tym Baby Watermelon lub Little Gourd, a także Gentleman’s Toes (czyli męskie palce u nóg) w odróżnienia od Lady’s Fingers, czyli określenia odnoszącego się do Okry

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.