Cockles and Bacon Rashers (Sercówki z bekonem)


Kobiety oraz dzieci wędrujące z łopatkami i wiaderkami po plaży w czasie kwietniowego odpływu. Przez dekady był to bardzo powszechny widok w Irlandii. Nie chodziło wcale o zabawę w piasku ale poszukiwanie sercówek (rodzaj małża). Fakt, iż nie trzeba było ich łowić, a jedynie wygrzebywać z piachu powodował, że nie trzeba było znać kunsztu rybackiego aby je zdobyć. To z kolei sprawiało, że sercówki (zwane też sercakami) nic nie kosztowały i były łatwo dostępne. Nic lepszego dla ubogich Irlandzkich rodzin.
Cockles and Bacon Rashers to po prostu sercówki na plastrach bekonu.

Składniki:

– 20 sercówek
– 4 grupy plastry tłustego bekonu
– 100 gr masła
– 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:

    • Małże wyszorować pod bieżącą wodą i odrzucić otwarte muszle.
    • Sercówki włożyć do garnka zalać niewielką ilością wody. Przykryć i zagotować około 5 minut, aż muszle się pootwierają.
    • Na połowie masła zrumienić bekon.
    • Na patelni roztopić resztę masła. Podgrzać na nim kilka minut małże.
    • Sercówki ułożyć na plastrach bekonu. Oprószyć pieprzem i solą, posypać natką pietruszki.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.