Colatura di Alici di Cetara


Ujmując w wielkim skrócie Colatura di Alici di Cetara to odciek solanki pozostałej po marynowaniu sardeli. W południowych Włoszech, w miasteczku Cater na wybrzeżu Amalfi (Kampania) przepis na pozyskanie tego sosu przez wieki doprowadzono do perfekcji. Jego początki sięgają ponoć starożytnego Rzymu i popularnego wówczas sosu ze śniętych ryb, czyli Garum. Produkcję Colatura di Alici rozwinęli jednak dopiero w średniowieczu zakonnicy przebywający w Amafli. Tradycyjna pordukcja polega na tym, iż w czasie marynowania ryb, pod wpływem ciężaru na powierzchni beczki zbiera się duża ilość solanki. Odciąga się ją i zlewa w szklane pojemniki. Tam po paru miesiącach, pod wpływem parowania zmniejsza objętość i nabiera mocniejszego smaku. Ostatnim etapem jest ponowne przelanie go przez marynowane sardele i ponowne zebranie odcieku. Colatura di Alici jest to więc coś w stylu włoskiego sosu rybnego. Używa się go przede wszystkim jako baza sosów do makaronów, szczególnie tych gotowanych w niesolonej wodzie.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.