Condijun / Condiggion (Sałatka Ligurysjka)


Condijun, w Genui zwana Condiggion, to najbardziej klasyczna liguryjska sałatka. Jest ona w gruncie rzeczy praktycznie tym samym co Sałatka Nicejska, panująca w sąsiedniej, ale francuskiej Prowansji. Warunki klimatyczne obu prowincji leżących na Riwierze są wspólne, używa się więc takich samych składników. Wyjątkiem jest Tuńczyk, który w ubogich wodach obmywających wybrzeże Ligurii jest już rzadkością, więc tutejsza Condijun często ogranicza się do Sardeli. Poza tym dobór warzyw jest raczej dość swobodny.

Składniki:

– 4 pomidory przekrojone, wypestkowane i pokrojone w ósemki
– 2 papryki pokrojone w dużą kostkę
ogórek pokrojony na duże kawałki
– 2 czerwone cebule posiekane w cienkie półplasterki
– jajko na twardo pokrojone w ósemkę
– kilka czarnych oliwek
– 2 sardele
– garść listków bazylii
– kilka łyżek czosnkowego Vinaigrette

Przygotowanie:

    • Warzywa wymieszać w salaterce
    • Na wierzch położyć oliwki, sardele, listki bazylii oraz jajko.
    • Odstawić na 10 minut. Tuż przed podanie podlać sosem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem


/Fot: cyclonebill//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.