Conejo Ajoarriero (Królik duszony z czosnkiem)


Hiszpańskie określenie Ajoarriero tłumaczone na wprost należy rozumieć jako czosnkowy (ajo) poganiacz mułów (arriero). Utrwalona przez wieki zbitka wyrazowa, oznacza rodzaj potrawy, którą przygotowywali sobie właśnie poganiacze mułów po Polsku nazywani mulnikami – zwykle trudnili się przewozem produktów takich jak np. wino lub obwoźnym handlem. Duża ilość czosnku, podobnie jak dodatek octu winnego, gwarantowały trwałość jedzenie w czasie podróży w upalne dni.
Miano Ajoarriero przypisuje się sporej ilości potraw. W najprostszej wersji były to po prostu utłuczone ziemniaki z czosnkiem, jajkami i oliwą – popularne także do dziś jest Bacalao al Ajoarriero z suszonym dorszem. Poniżej przepis Conejo Ajoarriero czyli królika zaprawionego czosnkiem. Można go zresztą zastąpić np. kurczakiem z wolnego chowu.
Przepis można traktować dość swobodnie. Dla wzmocnienia smaku niektórzy dodają całą główkę czosnku. Także dodatek pomidorów jest opcjonalny. Bez nich lepiej do duszenia użyć czerwonego wina – sos będzie miał lepszą barwę. Można też dodać mielonej papryki.

Składniki:

– 1 hodowany królik, pokrojony na kawałki (mięso można wyfiletować, albo kości poprzecinać)
– 6 ząbków czosnku, rozgniecionych ale nie obranych ze skórki
– łyżka octu winnego
– puszka pomidorów (opcjonalnie)
– wino białe lub czerwone (w wersji bez pomidorów)
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki siekanej pietruszki
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Królika umieścić w misce zalać octem winnym i łyżką oliwy. Dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem – odstawić do lodówki na noc (ew. kilka godzin)
    • Z marynaty wyjąć czosnek i mięso. Czosnek obrać z łupin i grubo posiekać, a królika obtoczyć w mące.
    • Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zrumienić na niej kawałki królika. Dodać czosnek.
    • Jeśli używa się pomidorów najpierw wlać pół szklanki białego wina, a po paru minutach dodać pomidory. Dusić ok. pół godziny na małym ogniu.
    • Jeśli nie używa się pomidorów mięso zalać szklanką czerwonego wina i pod przykryciem dusić ok. pół godziny na małym ogniu.
    • Na kilka minut przed końcem  dodać pietruszkę.

 
Królika podawać z tłuczonymi ziemniakami (można je doprawić czosnkiem i oliwą)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.