Coppa Cotta


Coppa to znany w całych Włoszech, a przede wszystkim w Emilii-Romanii, rodzaj dojrzewającego karczku wieprzowego. Podobnie jak w przypadku szynki, gdzie mamy dojrzewającą Prosciutto Crudo i gotowaną, podobną do polskiej Prosciutto Cotto, tak jest też w odniesieniu do karkówki. Z jednej strony mamy surową, dojrzewającą Coppa a z drugiej zapiekaną Coppa Cotta podobną nieco do polskiego baleronu. Najbardziej znane są m.in. Coppa Cotta Arosta także wywodząca się z Emilii Romanii oraz piemoncka Coppa Cotta Bieleisa produkowana w okolicach miasteczka Biella. Karczek wielkości ok. 2 kg najpierw naciera się solą i przyprawani (m.in. cynamon, goździki, gałka muszkatułowa i pieprz). W ten sposób, z dodatkiem miejscowego wina peklowany jest przez miesiąc. Póżniej szynkę owija się w lniane płótno nasączone winem i przez 5 godz. piecze w temeperaturze 72 st.C (stale nawilżając winem).
Określenie Coppa Cotta odnosi się też niekiedy do włoskiego salcesonu bardziej znanego jako Coppa di Testa.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.