Cornish Pasty / Tiddy Oggin (Kornwaliski pieróg)



Nazwę Tiddy Oggin można napotkać już w średniowiecznych romansach, szczególnie tych opisujących dzieje króla Artura. Generalnie jest to ciasto nadziewana mięsem (pierwotnie koźlina, później baranina, a teraz już każdym jego rodzajem) i warzywami (przede wszystkim ziemniakami i cebulą), i pieczone jak pieróg. Dzisiaj znane w całej Anglii Cornish Pasty jak wskazuje nazwa wywodzi się z Kornwalii (chociaż pierwsze wzmianki pisemne pochodzą z XVI w z Devon, a wielu badaczy przekonuje że wcześniej zajadał się nimi arystokracja – m.in. Henryki VII i jego żona Jeane Seymour), gdzie nazywane są też Oggin, Teddy Oggin czy też Tiddy Oggin – w narzeczu kornwalijskim tiddy oznaczana ziemniaki, a oggin to tutejsze hoggan czyli rodzaj ciasta.
Tradycyjnie jadali je miejscowi górnicy zarówno na śniadanie jak i w czasie przerwy na lunch. W kopalniach były nawet specjalne piece do podgrzewania pierogów. Od 2002 roku kornwalijskości dania broni Cornish Pasty Association.

Sposób przygotowania: Cornish Pasty przygotowuje się tak jak popularny na kresach pieróg. Z rozwałkowanego ciasta wycina się krążek, nakłada na środek mieszankę mięsno-warzywną doprawiona solą i pieprzem. Ciasto składa się i zakleja, po czym piecze trzy kwadranse w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.

Składniki: ciasto jak na pierogi, farsz: siekana wołowina, ziemniaki, cebula oraz rzepa

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.