Cottage Pie / Shepherd’s Pie (Zapiekanka ziemniaczana z mięsem)



Choć często prezentowane jako dwa różne dania to Cottage Pie oraz Shepherd’s Pie są po prostu dwiema warjacjami na temat jednej koncepcji kulinarnej narodzonej w Cumbrii. Pierwszy, już w 1791 roku, pojawił się Cottage Pie jako forma zapiekanki ziemniaczanej z mięsem. Jak sama nazwa wskazywała było to jedzenie miejscowych wieśniaków. O Shepherd’s Pie Anglia usłyszała dopiero prawie sto lat później. Od 1870 roku tak zaczęto nazywać tę samą zapiekankę, tyle że z jagnięcinyshepard to pasterz. Taka systematyka utrwaliła się, a nawet rozwinęła – dziś serwowane jest już także Fish Pie.

Składniki:

– pół kg mielonej wołowiny lub jagnięciny
– 1,5 kg ziemniaków mącznych obranych i pokrojonych
– 2 cebule pokrojone w drobną kostkę.
– 2 łyżki mąki
– pół litra rosołu wołowego
– mleko
masło

Przygotowanie:

    • Mięso zrumienić na patelni.
    • Na maśle obsmażyć cebulę. Posolić, popieprzyć i dodać mięso.
    • Całość oprószcyć mąką i chwilę smażyć. Dodać bulionu i dusić na wolnym ogniu jeszcze pół godziny. Pod koniec odparować sos.
    • Ziemniaki posolić i ugotować. Odcedzić, dolać mleka, dodać masła i zrobić nich pure.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • W żaroodpornym naczyniu na dnie ułożyć mięso i przykryć je ziemniakami. Całość podlać roztopionym masłem.
    • Zapiekać dwa-trzy kwadranse, aż ziemniaki się zarumienią.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych