Crème Fraîche


Zasadniczo Crème Fraîche jest rodzajem francuskiej śmietany, ale wyjątkowo tłustej sięgającej od 35 do 48 proc. tłuszczu. Robi się ją odwirowując mleko. Może występować w wersji słodkiej, ale bardziej popularna jest kwaśna tzw. Crème fraîche èpaisse – uzyskuje się ją dodając mlecznego fermentu. We Francji tę tłustą śmietanę wytwarza każda szanująca się mleczarnia, niemniej najsłynniejsza jest objęta ochroną regionalną normandzka Crème fraîche z Isigny Ste Mere.
Można ją uzsyskać domowymi metodami do śmietany kremówki (36 proc. tłuszczu) dodając dwie łyżki maślanki. Na noc należy odstawić w ciepłe miejsce – idzie o to aby zawarte w maślance bakterie kwasu mlekowe namnożyły się. Rano śmietana zgęstniej. Później należ ją schłodzić przez kilka godzin i nadaje się do użycia.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.