Crocchè / Cazzilli (Krokiety ziemniaczane)



Crocchè (czasem też Crocchette), czyli ziemniaczane krokiety, to typowa przekąska włoskiego południa z Neapolem i Sycylią (tutaj znane są też jako Cazzilli) na czele. Jest to typowy street-food podawany w kioskach z przekąskami zwanych friggitorie. Danie to do Kampanii przywieźli francuscy kucharze, którzy przybyli tu wraz z Burbonami w XVII i XVIII wieku rządzącymi Królestwem Neapolu. Nawet nazwą nawiązują do francuskich krokiecików ziemniaczanych czyli Croquettes.
Przygotowanie jest dość proste: Gotowane ziemniaki gniecie się z jajkami – 2 – 4 jaja na 1 kg ziemniaków, a czasem dodaje się też nieco mozzarelli – formuje krokieciki, obtacza w tartej bułce i smaży w głębokim tłuszczu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.