Crocette alle Erbe (Ślimaki sosie winno-ziołowym)

Crocette to ślimak, rodzaj szkarłatnika zamieszkującego wody Adriatyku u wybrzeży włoskiego Marche. W starożytności były źródłem purpurowego barwnika. Dziś są unikatowym przysmakiem kilku portów Marche od Ancony do Fano (chociaż spotkać je można też dalej na północ, aż do Wenecji). Można jej jeść na surowo, z odrobiną soku z cytryny, ale tradycyjnie dusi się je w winie i pomidorach.

Składniki:

– 1 kg crocette w skorupkach dobrze umytych
– 2 garści siekanego szczypiorku
– 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego
– 2 łyżki rozmarynu drobno posiekanego
– pół kieliszka białego wina
– pół puszki pomidorów
– 4 łyżki oliwy


Przygotowanie:

    • W garnku podgrzać oliwę i krótko przesmażyć na niej zioła.
    • Dodać Crocette, posolić, popieprzyć i dodać wino.
    • Kiedy wino wyparuje dodać pomidory.
    • Dusić jeszcze kilak minut.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.