Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Croissant | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Croissant

Najlepsza wersja tych śniadaniowych rogalików to croissant au beurre czyli croissant na maśle. Ten paryski specjał nie pochodzi jednak ze stolicy Francji, ale z Wiednia. Kiedy bowiem w 1683 roku Turcy oblegali Wiedeń, jeszcze przed odsieczą Jana III Sobieskiego, jedną z prób przedarcia się do miasta udaremnili miejscowi piekarze, jako pierwsi wstający do pracy. Na tę okoliczoność przygotowali bułeczki z ciasta francuskiego w kształcie osmańskiego półksiężyca, którego teraz każdy mógł schrupać. W Paryżu croissant pojawiły się dopiero prawie sto lat później wraz z Marią Antoniną, austriacką żoną Ludwika XVI.


(Poniżej przepis na domowe Croissanty)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych