Crostini



Określeniem Crostini Włosi nazywają wszelkiego rodzaju tosty – corstini znaczy tyle co mała grzanka. Nie zawsze robi się ją jednak z pieczywa – niekiedy używa się do tego polenty. Crostini jada się zarówno jako zakąskę, przystawkę jak i dodatek do zup.  Ich przygotowanie jest proste. Kromki chleba opieka się, po czym skrapia oliwą i posypuje mieloną peperoncino oraz oregano. W bardziej zaawansowanej wersji do smarowania używa się pomidorów, pasty z oliweksardeli albo tuńczyka. Na grzanki trafiają zresztą bardzo różne dodatki. Najczęściej są to sery, grzyby, wędliny, owoce morza czy warzywa. Zdażają się także owoce.
Najciekawsze klasyczne kompozycje to: Crostini Toscani z pastą z wątróbki oraz pomidorowe Crostini Siciliani.

Crostini Siciliani

Składniki:

– 2 pomidory pokrojone w kostkę
– 2 łyżki octu winnego
– łyżeczka cukru
– łyżeczka kaparów
– łyżeczka orzeszków pinii
– łyżeczka rodzynek
– łyżeczka posiekanej kandyzowanej skórki cytyrnowej

  • Zagotować ocet z cukrem i dwoma łyżkami wody
  • Dodać pozostałe składniki
  • Całość gotować około 5 minut.
  • Posmarować gorące i skropione oliwą grzanki.

 

Crostini Toscani

Składniki:

– 500 gr wątróbek drobiowych drobno posiekanych
– pół puszki anchovis
– łyżka kaparów posiekanych
– 3 łyżki masła
cebula drobno posiekana
– pół kieliszka białego wina
– 3 łyżki oliwy

  • Stopić masło i zeszklić na nim cebulę.
  • Dodać wątróbki i smażyć 5 minut.
  • Dolać wina i dusić kwadrans, aż płyn odparuje.
  • Wątróbki odstawić do ostygnięcia i drobno posiekać.
  • Kapary i anchovis, podsmażyć na oliwie aż rybki się rozpadną.
  • Dodać wątróbki i mieszając smażyć jeszcze chwilę.
  • Pastą smarować gorące grzanki

 
(Poniżej kilka innych wariantów podania Crostini)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.