Crudo di Cuneo


Crudo di Cuneo to najbardziej znana, dojrzewająca szynka (prosciutto) wywodząca się z Piemontu. Jest objęta ochroną DOP, a wytwarza się ją, aż w 54 gminach prowincji Cuneo, Asti a także tych położonych w okolicach Turynu. Istotą tej szynki jest doskonałej jakości, miejscowa wieprzowina. Świnie hodowane na wysokości 350 m n.p.m. żyją w stałych warunkach klimatycznych – bez zimowych mgieł i letnich upałów – i są skarmiane miejscowymi zbożami. Crudo di Cuneo robione jest wyłącznie z 7 – 10 kg nóg młodych świń rasy Wielka Biała oraz Landrace. Najpierw przez dwa tygodnie są peklowane w soli, a później nacierane mieszaniną smalcu z dodatkiem soli oraz mąki. Szynka musi dojrzewać co najmniej 10 miesięcy.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.