Cullen Skink (Szkocka zupa rybna)


Przepis na tę lekką zupę rybną wywodzi się z miasta Cullen położnego w Moray, na północno-wschodnim wybrzeżu Szkocji. Tymi korzeniami tłumaczy się pierwszą część nazwy. Skink z kolei to szkockie słowo wywodzące się ze staroholenderskiego schenke, oznacza i pierwotnie odnosiło się do zupy na bazie pręgi wołowej. Cullen Skink tradycyjnie przygotowuje się jednak nie z czerwonego mięsa, ale ryby: wędzonego łupacza lub dorsza.

Składniki:

– duży wędzony łupacz, dorsz lub inna morska ryba (około 1 kg)
– trzy ziemniaki pokrojone w kostkę
cebula drobno posiekana
– 0,5 – 1 litr mleka
– 2 łyżki masła
– liść laurowy

Przygotowanie:

    • Rybę włożyć do rondla i zalać wodą tak aby ją przykryła. Gotować około 5 minut.
    • Wyjąć rybę i do tej samej wody dodać ziemniaki, cebulę, liść laurowy oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować kwadrans.
    • Liść laurowy wyrzucić, a do wody dodać mleko. Podgrzać.
    • Całość zmiksować na na rodzaj kremu.
    • Dodać rybę obraną ze skóry, wyfiletowaną i podzieloną na płatki. Chwilę jeszcze gotować. Podając przybrać zieleniną

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.