Curry (proszek)


Znana w całym zachodnim świecie żółta mieszanka przyprawowa sprzedawana pod nazwą Curry, w istocie nie jest żadną tradycyjną bazą smakową używaną w kuchni Indyjskiej i daleko jej od całego konceptu kulinarnego znanego także jako curry. W rzeczywistości mieszankę stworzyli Brytyjczycy w XIX wieku, którzy chcieli uzyskać mieszankę przyprawową oddającą smaki Indii – trochę w nawiązaniu do miejscowego Garam Masala. Kolonizatorzy, szybko rozpowszechnili swój proszek we wszystkich zakątkach imperium i w krajach sąsiednich.
W ten sposób curry weszło na stałe do kulinarnej tradycji Europy – na Wyspach Brytyjskich było bazą smakową m.in. do stworzenia słynnego Kurczaka Koronacyjnego oraz Kedgeree, a w Niemczech niezwykle popularne są doprawiane nim kiełbaski (tzw. currywurst), a także dodaje się je do ketchup’u.
Standardowo mieszanka curry poza nadającej jej żółty kolor kurkumą zawiera: sproszkowaną kolendrę, kmin, chili. Wzbogaca się go także imbirem, pieprzem, czosnkiem, kardamonem, koprem, kminkiem, gałką muszkatułową oraz cynamonem.
Zobacz: Liście Curry

Podstawowa mieszanka:

– 2 łyżki ziaren kminu, podprażonych i zmielonych
– 2 łyżki ziaren kolendry, podprażonych i zmielonych
– łyżeczka kurkumy w proszku
– łyżeczka chili w proszku

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.