Czerwona Fasola / Kidney


Czerwona Fasola przez Anglosasów ochrzczona została nazwą Kidney ze względu na swoje podobieństwo do nerki (ma owalny, ale nieco zagięty kształt, nie wspominając o kolorze). Jest to jeden z najbardziej popularnych typów fasoli w rejonie Zatoki Meksykańskiej i Karaibów. Przede wszystkim stanowi jeden z fundamentalnych składników Chili con Carne znanego z kuchni Tex-Mex, a w samym Meksyku często dodaje się ją do dań z tortillami (Tacos, Panucho, Quesadilla czy też Chilaquiles), a także dań mięsnych takich jak Carne en su Jugo e stillo Jalisco (Wołowina z fasolą w stylu Jalisco). Poza tym na Karaibach, a nawet w Louisianie serwuje się ją w klasycznym połączeniu: fasola z ryżem. Kidney to jedna z niewielu odmian amerykańskiej fasoli, która zdobyła też uznanie w Azji – pod nazwą Rajma używana jest na północy Indii.


Przepisy z czerwoną fasolą


Meksyk

Carne en su Jugo e stillo Jalisco (Wołowina z fasolą w stylu Jalisco)

Serbia

Pasulj (Serbska zupa fasolowa)

Gruzja

Kirkażi (Sałatka z fasoli z orzechami włoskimi)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.