Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Czerwona Fasola / Kidney | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Czerwona Fasola / Kidney


Czerwona Fasola przez Anglosasów ochrzczona została nazwą Kidney ze względu na swoje podobieństwo do nerki (ma owalny, ale nieco zagięty kształt, nie wspominając o kolorze). Jest to jeden z najbardziej popularnych typów fasoli w rejonie Zatoki Meksykańskiej i Karaibów. Przede wszystkim stanowi jeden z fundamentalnych składników Chili con Carne znanego z kuchni Tex-Mex, a w samym Meksyku często dodaje się ją do dań z tortillami (Tacos, Panucho, Quesadilla czy też Chilaquiles), a także dań mięsnych takich jak Carne en su Jugo e stillo Jalisco (Wołowina z fasolą w stylu Jalisco). Poza tym na Karaibach, a nawet w Louisianie serwuje się ją w klasycznym połączeniu: fasola z ryżem. Kidney to jedna z niewielu odmian amerykańskiej fasoli, która zdobyła też uznanie w Azji – pod nazwą Rajma używana jest na północy Indii.


Przepisy z czerwoną fasolą


Meksyk

Carne en su Jugo e stillo Jalisco (Wołowina z fasolą w stylu Jalisco)

Serbia

Pasulj (Serbska zupa fasolowa)

Gruzja

Kirkażi (Sałatka z fasoli z orzechami włoskimi)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych