Daikon / Rzodkiew Biała


Daikon (łac. Raphanus sativus var. longipinnatus) to dalekowschodnia odmiana rzodkwi zwana też Rzodkwią Białą. Jest bliską krewniaczką europejskiej rzodkiewki (odrębnym kultywarem rzodkwi) chociaż jej wygląd na to nie wskazuje. Daikon jest bowiem duża, długa i biała. Używa się jej na całym Dalekim Wschodzie, ale najpopularniejsza jest w Japonii, gdzie po utarciu garniruje się nią dania, m.in. Sushi. Nie jada się jej jednak wyłącznie w postaci świeżej. Japończycy bardzo lubią marynowaną rzepę, a także używają jej do smażenia. W Korei za to często trafia do zup.








Przepisy z daikonem


Indonezja

Rujak (Sałatka z warzywami)

Malezja

Chai Tow Kway (Ciasteczka z rzodkwi)
Popiah (Nadziewane placki)

Tajlandia

Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.