Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Daktyle | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Daktyle


Daktyle, czyli owoce Palmy Daktylowej, to jedne z najstarszych owoców uprawianych na świecie. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu, skąd rozprzestrzenił się na większość wybrzeża Morza Śródziemnego. Owoce dorastają nierównomiernie przez co są zbierane sukcesywnie. Daktyle dzielą się na trzy typy: miękkie, półtwarde i twarde. Pierwsze dwie odmiany, słodkie, miodowe o delikatnym miąższu, stanowią produkt eksportowy, podczas gdy daktyle twarde zawierające dużo skrobi są raczej owocami lokalnymi. Do Europy częściej trafiają w postaci suszonej.

Patrz: Masfouf (Kuskus z owocami)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych