Cukier trzcinowy


Cukier trzcinowy to najstarszy z rodzajów cukru używanych na świecie. Nie wywodzi się jednak z Ameryki Południowej, gdzie odcisnął największe (i najbardziej krwawe) piętno i skąd pochodzi większość jego produkcji – dziś Brazylia odpowiada za prawie połowę produkcji. Pierwszy raz cukier z trzciny cukrowej wyekstrahowano na wyspach Polinezji. Później za sprawą Chińczyków oraz Persów trafił na zachód, a Europejczycy rozwinęli plantacje w Ameryce Środkowej.
Cukier trzcinowy trafiający do sklepów zwykle jest nierafinowany. Ma więc formę przypominającą cukier brązowy – kolor zawdzięcza melasie, która nie została oddzielona od kryształów. Przez to zawiera mniej sacharozy, w więcej minerałów – jest mniej słodki, ale za to zdrowszy.
W sprzedaży można trafić na kilka rodzajów cukru trzcinowego. Różnią się miejscem pochodzenia – cukier Demerara czy też Barbados – oraz sposobem przygotowania – Muscovado zawierające duża ilość melasy.

[yellow_box]Rodzaje cukru: Biały | Brązowy | Rafinowany | Nierafinowany | Palmowy | Trzcinowy | Melasa | Muscovado | Demerara | Barbados | Jaggery | Fruktoza[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych