Derwentwater Duck (Kaczka z Sosem Cumberlandt)


Derentwater to duże jezioro leżące w Cumbrii, w północno-zachodniej Anglii. W całej Wielkiej Brytanii słynne są tutejsze dzikie kaczki. Ich mięso jest wyjątkowo aromatyczne i delikatne. Derwentwater Duck tradycyjnie piecze się i podaje oczywiście z miejscowym Sosem Cumberland.

Składniki:

– 4 piersi z kaczki
– 4 łyżki Sosu Cumberland (można więcej)
– kieliszek brandy
– kilka gałązek rukwi wodnej
– kilka plasterków pomarańczy

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
    • Skórę kaczki ponacinać na krzyż. Oprószyć solą i pieprzem.
    • Mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu. Piec około trzech, czterech kwadransów, aż skórka będzie chrupiąca.
    • Piersi wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Z pieczeniowego sosu usnąć nadmiar tłuszczu. Resztę pozostawić i podgrzać na gazie.
    • Do sosu dodać brandy. Zagotować i dodać Sos Cumberland.
    • Sos podawać z kaczką przybraną rukwią i plasterkami pomarańczy.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.