Devilled Kidneys (Pikantne cynaderki baranie / jagnięce)



Pieczone nerki z barana wbrew pozorom nie jest daniem obiadowym. Devilled Kidneys Anglicy jadają na śniadanie, gdzieś pomiędzy jajkami na bekonie, a tostami z dżemem. W obecnej wersji nie jest to jednak nadzwyczaj tradycyjna potrawa – mięso marynuje się bowiem w pochodzącym z Indii chutney z mango.

Składniki:

– 8 nerek jagnięcych / baranich obranych z błon
– 2 łyżeczki chutney z mango
– łyżka musztardy
– łyżeczka mielonej gorczycy
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– szczypta chili w proszku

Przygotowanie:

    • Sprawić nerki: kilka razy opłukać, na parę godzin zanurzyć w mleku i znów płukać (chodzi o pozbycie się ew. zapachu moczu). Na koniec rozkroić na pół.
    • Z pozostałych składników przygotować marynatę i przez godzinę peklować w niej mięso.
    • Piekarnik rozgrzać do 250 st.C.
    • Nerki wyjąć z marynaty i ułożyć na blasze. Piec 3 minut, po czym obrócić i piec z drugiej strony kolejne 3 minuty.
    • Cynaderki podawać na tostach
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych