Drzewo Ogórkowe / Bilimbii


Drzewo Ogórkowe (łac. Averrhoa bilimbi) rośnie przede wszystkim w Indiach i południowo-wschodniej Azji. Nie mniej uprawia się je także w regionach tropikalnych pod każdą szerokością geograficzną. Ma charakterystyczne owoce przypominające ogórki. W smaku są zazwyczaj dość kwaśne, chociaż w niektórych krajach hoduje się też słodkie odmiany.

  • Tak jest np. na Filipinach gdzie owoce (słodkie nazywane Balimbing, a kwaśne Kamias) jada się jako zakąskę na surowo lub przyprawione. Przygotowuje się z nich też surówki, lub dodaje do potraw duszonych (takich jak Sinigang)
  • W Indonezji podobnie jak na Filipinach Belimbing niekiedy zastępuje kwaśny Tamadyndowiec w potrawach duszonych i zupach. Poza tym suszy się go.
  • W Tajlandii (Taling Pling lub Kaling Pring) do daje się do curry (taj. Kaeng)
  • W Indiach Bilimbii zastępuje niekiedy mango jako dodatek chutney
  • W Malezji z Belimbingu robi się słodki dżem.
  • W Wietnamie nazywane jest Khế Tàu.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.