Empanada / Empanadas (Smażone pierogi kukurydziane)


Empanar to hiszpański czasownik, który tłumaczy się jako zawijać w chleb (w domyśle raczej ciasto). Same Empanady przypominają bardziej pierogi, tyle że nie są gotowane ale pieczone (ew. smażone). To przekąska popularna we wszystkich krajach, w których swoje dziedzictwo pozostawili hiszpańscy kolonizatorzy. Jednym z takich miejsc jest Meksyk, gdzie empanady zazwyczaj przygotowuje się z ciasta kukurydzianego. Nadzienie jest bardzo zróżnicowane, w zależności od regionu. W Tabasco np. używa się siekanej wołowiny, a w Chiapas kurczaka lub sera. Empanadas popularne są m.in. w Hidalgo, gdzie sprzedaje się także podobne do nich Paste – w ich przypadku nadzienie jest jednak zazwyczaj surowe.
Farszem nie musi być zresztą wyłącznie mięso – empanady jada się także na słodko, z owocami.
Poniżej przepis na empanady faszerowane klasyczny dodatkiem mięsnym: Carnitas.

Składniki:

– 150 gr masa harina (może być mąka kukurydziana)
– 2 łyżki mąki pszennej
– pół łyżeczki soli
– 120 – 150 ml ciepłej wody
– porcja carnitas z 300 gr mięsa
– olej

Przygotowanie:

    • Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto. Gdy będzie gładkie odstawić pod przykryciem na pół godziny
    • Ciasto podzielić na 12 części. Utoczyć z nich kulki i rozpłaszczyć na placuszki o średnicy ok. 7,5 cm.
    • Na środek każdego kawałka ciasta nałożyć nieco farszu i skleić z obu stron.
    • Piekarnik rozgrzać do ok. 180 st.
    • Empanady piec około 20 minut, aż zrobią się rumiane (przed włożeniem do piekarnika posmarować je olejem).

 
(Poniżej przepis na argentyńską wersję Empanad nadziewanych mięsem wołowym)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.