Estragon Meksykański / Yauhtli


Estragon Meksykański nie ma wiele wspólnego z Bylicą Draganek znaną bardziej jako Estragon. To jej bardzo daleki krewny znany w Polsce bardziej jako kwiat, Aksamitka Lśniąca (łac. Tagetes lucida), który ma przy tym bardzo podobne liście. W naszym kraju używany jest jako napar który ma ponoć obniżać gorączkę i ciśnienie krwi, oraz działać przeciwbólowo. W Meksyku, skąd się wywodzi poza tym, że przez Indian stosowana jako składnik mieszanek halucynogennnych, jest także przyprawą zwaną Yauhtli. Jak nietrudno się domyśleć aromat i smak ma zbliżony do Estragonu. Jest on jednak znacznie bardziej intensywny, stąd należy go używać dość ostrożnie (dlatego też w przeciwieństwie do Estragonu używa się go również po ususzeniu). Yauhtli używany jest jako substytut Hoja Santa. Niekiedy trafia też do zielonego sosu Mole Verde.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.