Fagioli all’Uccelletto (Duszona fasola)

Nikt tak naprawdę nie wie skąd się wzięła nazwa tej starożytnej, florenckiej potrawy fasolowej. Określenie Fagioli all’Uccelletto wskazuje na połączenie fasoli z ptactwem, tyle że w przepisie nie ma żadnego drobiu. Nestor włoskiej kuchni Pellegrino Artusi przywiązywał się raczej do przyimka alla, który miałby wskazywać, że w tym przypadku fasolę przygotowuje się na sposób ptasi, czyli z tymi samymi dodatkami i przyprawami z jakimi w Toskanii dusi się drób. Jakkolwiek by nie było Florentczycy to fasolowi królowie i to jedno z najbardziej charakterystycznych dla nich dań. W Tym przypadku najlepiej używać fasoli typu Cannellino.

Składniki:

– 600 gr fasoli Cannellino moczonej przez noc
– 3 pomidory bez skóry, pokrojone w kostkę, lub jednak puszka pomidorów.
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– 4 listki szałwi drobno posiekanej
peperoncino posiekane na plasterki
– 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • Fasolę zalać świeżą wodą i gotować około 2 godzin.
    • Na patelni rozgrzać oliwę i parę minut dusić na niej czosnek, szałwię i peperoncino
    • Dodać fasolę i smażyć jeszcze kilka minut.
    • Na koniec dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Dusić około kwadransa

 
Przepis można także wzbogacić razem z fasolą dodając kiełbasę (np. salsiccię) w całości lub krojoną na kawałki.

/Fot: Jules/

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych