Farfoucha Couscous (Kuskus z koperkiem i pomidorami)


Farfoucha po arabsku znaczy mieszać. W przypadku przepisu na Farfoucha Couscous chodzi o wymieszanie kuskusu z siekanymi listkami kopru włoskiego czyli fenkuła (po arabsku besbes). To dość proste danie popularne w okolicach Nabulu, na północno-wschodnim wybrzeżu Tunezji (tutaj znajduje się znany kurort Hammamet). Rejon jest prawdziwym zagłębiem uprawy kopru. Farfoucha Couscous to danie zimowe, jako że same zbiory fenkuła odbywają się zimą.

Składniki:

– 200 gr kuskusu
– 2 pęczki liści fenkuła/kopru włoskiego, posiekanych
– puszka pomidorów
– 4 dymki, posiekane
– 2 ząbki czosnku posiekane
– 2 – 4 suszone chili, namoczone w gorącej wodzie (opcjonalnie)
– łyżka harissy
– łyżeczka mielonej kolendry
– łyżeczka mielonego kminku
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • W rondlu podgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek i harissę. Smażyć jeszcze dwie minuty.
    • Dodać pomidory oraz chili. Doprawić kolendrą, kminkiem, solą oraz pieprzem. Dusić około kwadransa.
    • W tym czasie kuskus wymieszać z koperkiem. Przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu: doprawić solą, zalać gorącą wodą i odstawić tak aby kasza napęczniała.
    • Kuskus wymieszać z pomidorowym sosem i podawać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych