Fasola


Z botanicznego, ale także praktycznego punktu widzenia Fasola to bardzo pojemne pojęcie. Poza właściwym rodzajem Fasoli (łac. Phaseolus) i jej gatunków, w ten sposób określa się niektóre spośród prawie 40 tys. odmian roślin zawartych w rodzinie Bobowatych: jest wśród nich zarówno Fasola Mung, Fasola Czarne Oczko, Fasola Ryżowa czy też Fasola Azuki.
Fasola właściwa obejmująca takie gatunki jak: Fasola Wielokwiatowa (łac. Phaseolus coccineus), Fasola Zwykła (łac. Phaseolus vulgaris), Fasola Ostrolistna czy też Fasola Limeńska, to ta, którą Hiszpanie odkryli w Ameryce. Stąd poza rodzinnymi stronami rozprzestrzeniła się głównie w Europie.
Mniej różnorodna jest Fasola Wielokwiatowa obejmująca m.in. znaną w Polsce fasolę Piękny Jaś, ale przede wszystkim podstawowy jej gatunek Ayocote, a po angielskiu Runner, czy też popularny w Hiszpani Alubia Criollo.
Dużo więcej kultywarów obejmuje Fasola Zwykła.



Przepisy z białą fasolą


Bliski Wschód

Fassoulia Baida (Duszona fasola)

Turcja

Lahana Corbasi (Kapuśniak)
Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)

Grecja

Fasolada (Grecka fasolówka)
Gigantes Plaki (Fasola zapiekana z pomidorami)

Bałkany

Matevž (Puree z fasoli i ziemniaków)
Pasulj (Serbska zupa fasolowa)
Prebranac (Zapiekana fasola)

Włochy

Imbrecciata (Potrawka z roślin strączkowych i zbóż)
Mesciua (Zupa z roślin strączkowych)
Minestrone di Fagioli, Cavolo e Patate (Minestrone z fasolą, kapustą i ziemniakami)

Francja

Cassoulet (Kiełbasa duszona z fasolą)
Eltzekaria (Kapuśniak z fasolą)
Garbure (Zupa mięsno-warzywna)
La Potee Lorraine (Garnek lotaryński)

Hiszpania

Fabada (Potrawka z fasolą)
Olla Podrida (Fasolowy kociołek z mięsem)


Przepisy z czerwoną fasolą


Meksyk

Carne en su Jugo e stillo Jalisco (Wołowina z fasolą w stylu Jalisco)

Serbia

Pasulj (Serbska zupa fasolowa)

Gruzja

Kirkażi (Sałatka z fasoli z orzechami włoskimi)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.