Fasolka Szparagowa / Fasolka Zielona / Fasolka Żółta


Fasolka Szparagowa to jeden z kultywarów tzw. Fasoli Zwykłej, najważniejszej uprawianej rośliny strączkowej. W rzeczywistości są to niedojrzałe strąki fasoli, w których ziarna jeszcze nie zdążyły odpowiednio wyrosnąć, a miąższ strąków wciąż jest soczysty. Zazwyczaj występuje w dwóch odmianach: zielonej oraz żółtej. Mianem fasolki szparagowej określa się również niedojrzałe strąki Fasoli Wielokwiatowej.










Przepisy z fasolką szparagową


Filipiny

Kinilnat (Sałatka warzywna)

Indonezja

Gado-Gado / Lotek (Warzywa z sosem orzechowym)
Lalab (Sałatka warzywna)
Sayur Lodeh (Zupa warzywna z mlekiem kokosowym)

Malezja

Hokkien Hae Mee (Makaron z krewetkami)
Rojak / Rujak (Sałatka z warzywami)

Tajlandia

Kaeng Luang (Żółte curry)
Kaeng Pa Mu (Leśne curry z wieprzowiną)
Kaeng Som Phak Bung Phrik Sod Kab Pla (Kwaśno-ostra zupa curry)
Phat Phak Ruam Mit (Warzywa smażone)
Som Tam / Tam Bak Hung (Sałatka z papai)

Turcja

Dible / Fasulye Pilavi (Ryż z zieloną fasolką)
Etli Türlü / Türlü (Turecki gulasz)

Bałkany

Boranija / Bishtaja (Fasolka duszona w pomidorach)

Włochy

Cappon Magro (półmisek owoców morza z warzywami)

Francja

Salade Les Deux Magots (Sałata z kurczakiem i fasolką szparagową)
Salad Niçoise (Sałatka Nicejska)

Belgia

Salade Liégeoise (Sałatka z zielonej fasolki i ziemniaków)

Meksyk

Caldo Tlalpeño (Zupa warzywna z kurczakiem)
Mole Chichilo de Res (Wołowina w brązowym sosie mole)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.