Fattoush (Sałatka z pitą i warzywami)



Fattoush to proste arabskie danie popularne na wybrzeżu lewantyńskim, przede wszystkim w Libanie, gdzie serwuje się je jako rodzaj meze. Zalicza się do potraw zwanych Fatta, których bazą jest podsmażona na chrupko pitafatt po arabsku znaczy kruszyć. Podobną potrawą jest także libański Fattet Hummus serwowany z ciecierzycą. W przypadku Fattoush pitę dodaje się do mieszanki świeżych warzyw (w tym wypadku często używa się Salatah Lebanieh).

Sposób przygotowania: pity usmażyć w głębokim tłuszczu, na patelni lub wypiec na chrupko w piekarniku. Pokruszyć na niezbyt duże kawałki. Warzywa oraz zioła pokroić i skropić oliwą z sokiem cytrynowym. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z kruszonymi pitami. Całość posypać sumakiem, który nada większej kwaskowatości. Fattoush można podawać z jogurtem.

Składniki: pity, sałata rzymskaogórki, pomidory, papryka, dymka, mięta, pietruszka, sumak, oraz oliwa i sok z cytryny.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.