Fettunta (Toskańskie grzanki)

To toskańska przegryzka bardzo podobna do popularnej Bruschetty, która związana jest jednak raczej z Rzymem. Nazwa Fettunta wywodzi się od słów fetta unta, które znaczą mniej więcej naoliwiona kromka. Wiąże się bowiem z listopadową tradycją tłoczenia w Toskanii oliwy. Przy tej okazji, aby skosztować jak smakuje polewano nią kromki lekko przypieczonego, niekiedy przetartego czosnkiem chleba. Fettunatę jadało się także zimą, wówczas jej smak wzbogacała ugotowana czerwona kapusta.

Składniki:

– 4 kromki chleba
– 2 ząbki czosnku lekko zmiażdżone
oliwa z pierwszego tłoczenia (najlepiej toskańska)
– kawałek czerwonej kapusty poszatkowanej i podgotowanej na chrupko w osolonej wodzie (niekoniecznie)

Przygotowanie:

    • Pieczywo zapiec w piekarniku lub tosterze
    • Kromki natrzeć zmiażdżonym czosnkiem
    • Całość podlać obficie oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem.
    • Ewentualnie ułożyć na wierzch nieco kapusty i jeszcze raz skropić oliwą oraz doprawić
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.