Filet Americain / Kannibaal (Belgijski tatar)


Wbrew nazwie Filet Americain nie jest ani rodzajem steku, ani nawet nie ma bezpośrednich związków z Ameryką. To po prostu rodzaj belgijskiego tatara. Tutaj bardzo drobno mieloną wołowinę (zwykle polędwicę, stąd nazwa filet) doprawia się bardziej bogato niż w Polsce. Poza siekaną drobno cebulą (świeżą lub marynowaną), oliwą czy żółtkiem, dodaje się też kapary oraz siekaną pietruszkę. Zamiast Maggi dodaje się za to sos Worcestershire, ale także tzw. Sauce américaine w uproszczonej wersji – zwykle jest to majonez wzbogacony dużą ilością musztardy (jak na poniższym filmie) – ketchup, a nawet sos Tabasco czy też curry.
Mięso zwykle jada się na dwa sposoby. Z pieczywa jako przekąskę – taki zestaw nazywany jest Kannibaal. Filet Americain podaje się jednak także jako danie obiadowe w towarzystwie frytek oraz pikli.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.