Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Fish and Chips (Ryba z frytkami) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Fish and Chips (Ryba z frytkami)


Nic bardziej nie kojarzy się z kulinarnym Londynem jak porcja Fish and Chips, ryby ze smażonymi ziemniakami. Jeśliby ją jeszcze owinąć w stary numer Times’a byłoby jak na starych firmach (zwyczaj ten został zakazany ze względów higienicznych). To najbardziej brytyjskie z brytyjskich dań wcale nie wymyślili jednak Anglicy. Byli nimi Żydzi, którzy już od XVI wieku w ten sposób przygotowywali sobie posiłek na Szabas – usmażenie ryby w panierce dzień wcześniej gwarantowało zachowanie świeżości i soczystości. Poza gminę żydowską danie wyszło w XIX wieku. Wówczas sieci trałowe zwiększyły połów ryba na Morzu Północnym. Stały się tańsze i bardziej dostępne dla klasy pracującej. W tej sytuacji w 1860 roku Jospeph Malin otworzył pierwszy sklepik sprzedając „rybę w stylu żydowski”. Prawdziwy biznes na Fish and Chips od 1896 zaczął jednak robić Samuel Isaacs budując sieć restauracji na całej wyspie.
Do dziś podstawową rybą na Fish and Chips jest dorsz oraz łupacz. Zastępuje się go jednak także solą oraz flądrą. Szkoci często w ogóle rezygnują z ryby na rzecz „kiełbasek”, takich jak White Pudding lub Red Pudding.

Składniki:

Ryba:
– 4 filety białych morskich ryb, po ćwierć kg każda.
mąka
Sos Worcester
– sok z cytryny
Englis mustard
Ciasto:
– 200 gr mąki
– łyżka cukru
– ćwierć łyżeczki soli
– 4 łyżki piwa (najlepiej ale)
– 2 żółtka
– 6 łyżek mleka
– 6 łyżek wody
– białka z 2 jaj

Przygotowanie:

    • Rybę doprawić sosem Worcester oraz cytryną i obtoczyć w mące
    • Przygotować ciasto: przesianą mąkę połączyć z cukrem oraz solą. Dodać piwo oraz żółtka i dobrze wymieszać.
    • Mleko połączone z wodą stopniowo dodawać do ciasta, ciągle mieszając. Kiedy ciasto będzie gładkie odstawić na pół godziny.
    • Białka ubić na sztywno i połączyć je z ciastem.
    • Filety rybne zanurzać w cieście i smażyć około 5 minut w głębokim oleju.

 
Rybę tradycyjnie podaje się nie tylko z frytkami, ale również octem winnym lub słodowym.

(Idealna Fish and Chips według Hestona Blumenthala)



(I jeszcze cała opowieść brytyjskiego kucharza o narodowej potrawie anglików)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych