Fricassea di Carciofi (Potrawka z Karczochów)


Karczochy to jedno z najpopularniejszych liguryjskich warzyw. Najprawdopodobniej już w średniowieczu przywieźli je tu Genuańscy żeglarze ze swoich podróży na bliski wschód. Najprostszym i najbardziej powszechnym w Ligurii sposobem ich przygotowania jest robienie jajecznej potrawki Fricassea di Carciofi. Podobna jest nieco do frittaty.

Składniki:

– 12 karczochów
– sok z pół cytryny
– 3 jajka
– 30 gr tartego Grana Padano
– ząbek czosnku drobno posiekany
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Karczochy obrać, tak aby pozostały same serca (zobacz insturktarz), które trzeba pokroić na kawałki i włożyć do wody z sokiem z cytryny
    • Jajka rozbić i wymieszać z serem. Posolić i popieprzyć.
    • Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej czosnek razem z odsączonymi sercami karczochów.
    • Dodać masę jajeczną, zamieszać i smażyć na małym ogniu jak frittatę, aż się zetnie.


/Fot: Jinx McCombs//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.