Friulia-Wenecja Julijska


Veneto

Friulia-Wenecja Julijska to nieco uboższy krewny sąsiedniej Wenecji Euganejskiej ze stolicą w Wenecji, który przez wieki był jednak podporządkowany morskiej republice. Dożowie rejon ten postrzegali raczej jako zaplecze produkcyjne – tak mężczyzn powoływanych do wojska jak i taniej żywności przeznaczonej dla mas. Dlatego to właśnie Wenecja Julijska stała się matecznikiem włoskiej kukurydzy i robionej z niej Polenty. I tak pozostało – tutejsza kuchnia jest raczej prosta. Co więcej XVIII wieczny epizod przynależności do monarchii Austro-Węgier wzbogacił ją o nuty środkowo-europejskie. Mimo tak niesprzyjającej historii udało się jednak stworzyć miejscową legendę i perłę: Prosciutto di San Daniele, które ceną przebija nawet szynkę z Parmy.

Przepisy


Polenta

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)