Fusilli

Fusilli czyli świderki to makaron, który ponoć narodził się w Toskanii w połowi XVI wieku. Wówczas syn nadwornego kucharza dworu Medici miał ponoć podnieść kawałek ciasta makaronowego, który jego ojcu wypadł w czasie gotowania. Z nudów nawinął go na szydełko swojej babci i tak powstała skręcona rurka Fusilli. Tyle legenda. W rzeczywistości tak przygotowywany makaron dominuje w południowo i środkowowschodnich Włoszech z którymi rodzina Medici nie miała nic wspólnego. Do dziś makaron ten powstaje przede wszystkim w Molise oraz Apulii i stał się bardzo różnorodny. Kluski przypominają nie tylko świderki lub sprężynki, ale także są barwione – szpinakiem lub pokrzywami na zielono, burakami lub pomidorami na czerwono, szafranem na żółto, a tuszem z kałamarnicy na czarno.
Istnieją także nieco inne odmiany tego makaronu
Fusili lunghi – są to długie nitki zwijane w spirale i kształtem przypominające kabel telefoniczny
Fusili bucati – ten makaron kształtem przypomina Fusili lunghi, formowany jest jednak z rurki podobnej do Bucatini.
Zobacz również: Maccheroni alla ceppa, Fenesecchie

(Poniżej sycylijski przepis na Fusili lunghi z sosem pomidorowym w wydaniu Nigelli Lawson)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.